(6 GAMBAR) Koleksi Foto Allahyarham P.Ramlee Semasa Pemergiannya Yang Kita Tidak Pernah Lihat!!

Portal Perkongsian Tips, Maklumat, Info Semasa dan Berita Terkini.

Close

(6 GAMBAR) Koleksi Foto Allahyarham P.Ramlee Semasa Pemergiannya Yang Kita Tidak Pernah Lihat!!

Info dan Berita ini dibawakan oleh InfoDalamTalian.Blogspot.Com


Foto terakhir yang diambil beberapa hari sebelum beliau meninggal dunia.

P.Ramlee atau nama sebenarnya Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh dilahirkan diPulau Pinang pada pagi Hari Raya Aidilfitri bersamaan Rabu, 22 Mac 1929.

Bapanya seorang ahli pelayaran yang berasal dari Lho’Seumawe, Acheh telah berkahwin dengan Che Mah binti Hussien pada tahun 1925 di Kubang Buaya, Butterworth.
P.Ramlee telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan seterusnya di Penang Free School sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.
Semenjak di bangku sekolah lagi, P.Ramlee telah menunjukkan minat dan bakat dalam bidang seni, terutamanya dalam seni muzik.
Di Penang Free, P.Ramlee belajar seni muzik dengan Encik Kamaruddin iaitu pemimpin Brass Band di sekolah tersebut.
Semasa pendudukan Jepun di Malaya, P.Ramlee pernah memasuki sekolah tentera laut Jepun (Kaigun).
Di sini beliau berpeluang mempelajari lagu-lagu Jepun.
PERMULAAN KERJAYA SENI
Beliau mula bermain peralatan muzik yang bernama ukulele dan akhirnya beralih kepada gitar dan biola juga bawah bimbingan Encik Kamaruddin. Beliau juga pernah menyertai Orkes Teruna Sekampung dan kemudian Sinaran Bintang Sore. Beliau pernah menjadi juara bagi pertandingan nyanyian anjuran Radio Pulau Pinang pada tahun 1947 dan terpilih sebagai Bintang Penyanyi Utama Malaya. Dalam pertandingan itu, beliau menggunakan huruf “P” (bagi Puteh) di awal namanya dan nama “P. Ramlee” itu kekal hingga ke akhir hayatnya.
Filem pertama lakonan P. Ramlee ialah “Chinta”, sebuah filem yang dikeluarkan pada tahun 1948. Beliau memegang peranan sebagai penjahat dan nyanyian latar. Kejayaannya terus berkembang dan telah berjaya berlakon di dalam 27 buah filem di antara tahun 1948 hingga 1955.
Salah seorang pendorong dan guru beliau dalam dunia perfileman Melayu ialah Tan Sri L. Krishnan yang merupakan pengarah bagi filem Melayu sekitar tahun 1950-an hingga 1960-an. Gaya lakonan beliau yang amat berjaya itu adalah hasil inspirasi daripada dua pelakon yang terkenal dari India Selatan iaitu MGR dan Sivaji Ganesan.
Filem terakhir lakonan beliau ialah “Laksamana Do Re Mi” pada tahun 1972 manakala lagu dan lirik terakhirnya ialah “Air Mata di Kuala Lumpur” pada tahun 1973 sebelum beliau menghembuskan nafas terakhirnya.
PERKAHWINAN
P. Ramlee pernah berkahwin tiga kali. Kali pertama beliau berkahwin dengan Junaidah Daeng Harris pada 1950 tetapi perkahwinan mereka menemui kegagalan pada tahun 1954. Perkahwinan kedua beliau adalah dengan Noorizan Mohd. Noor pada 6 Februari 1955 yang merupakan seorang kerabat diraja bagi negeri Perak yang sanggup meninggalkan kehidupan di istana demi cintanya itu. Walaubagaimanapun, Norizan mengharapkan sesuatu yang lebih dari perkahwinan mereka tetapi beliau lebih menumpukan hidupnya kepada kerjaya seni yang menyebabkan perkahwinan mereka berakhir pada tahun 1961. Kali terakhir adalah dengan Saloma pada 21 November 1961 dalam satu majlis yang sangat sederhana bersama rakan-rakan terdekatnya.
Wanita yang mencintai beliau mempunyai sebab-sebab yang berbeza. Isteri pertama beliau, Junaidah, menyintainya ketika masih belum terkenal. Seterusnya, Norizan pula mencintainya sebagai seorang seniman dan pembikin filem yang terkenal.
Walaubagaimanapun, Saloma mencintainya dengan seadanya iaitu sebagai seorang seniman dan sebagai seorang yang biasa. Perkara ini yang menyebabkan Saloma menjadi teman hidup sehati sejiwa beliau sehingga ke akhir hayat.
ANAK-ANAK
P. Ramlee mempunyai ramai anak yang dijaga beliau dan tetapi hanya dua orang sahaja yang merupakan anak kandungnya hasil perkahwinan beliau dengan Junaidah. Anak-anak beliau banyak membantu beliau dalam kerja seperti menjadi penyanyi latar kanak-kanak (contohnya lagu Tolong Kami Bantu Kami daripada filem Tiga Abdul) dan pelakon kanak-kanak tambahan (contohnya Sazali yang berlakon sebagai anak pekerja ladang dalam “Anak Bapak”).
Berikut merupakan anak-anak yang pernah dijaga beliau:
1. Mohd Nasir – Anak kandung bersama Junaidah (1953-2008)
2. Arfan – Anak kandung bersama Junaidah (1954-1998)
3. Sazali – Anak angkat (lahir 1958)
4. Abdul Rahman – Anak tiri (anak Junaidah)
5. Norma – Anak tiri (anak Noorizan)
6. Armali – Anak tiri (anak Saloma dan A.R.Tompel)
7. Betty – Anak angkat
8. Zakiah @ Zazaloma – Anak angkat (lahir 1963)
9. Sabaruddin @ Badin – Anak angkat (1966-2007)
10. Salfarina @ Dian – Anak angkat (keturunan Cina)
MENINGGAL DUNIA
P. Ramlee telah kembali ke Rahmatullah pada pagi Selasa yang bertarikh 29 Mei 1973 ketika berusia 44 tahun akibat sakit jantung semasa mahu tiba di Hospital Kuala Lumpur dan jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur.
Berikut adalah sebahagian gambar-gambar Allahyarham Tan Sri P. Ramlee yang mungkin anda tidak pernah lihat:

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

 Koleksi Foto Foto P.Ramlee Semasa Kematiannya Yang Kita Tak Pernah Lihat

# Semoga roh Allahyarham di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.
KLIK "LIKE" Untuk Menyatakan Sokongan Anda Kepada Adik Muhammad Firdaus